Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomník Rudé armády

Pomník Rudé armády

dscn8533.jpg

 

Nachází se ve městě Táboře na rušném místě uprostřed města.

Je umístěn několk desítek metrů od obchodní tepny Nového města, třídy

9.května. Přesně je dislokován na náměstí Tomáše Garyka Masaryka před historickou budovou Zemědělské školy a před budovou současné Obchodní akademie. Je tedy umístěn na velmi známém místě města Tábora, kudy denně prochází snad tisíce chodců, obyvatel i návštěvníků města.

Je znám tudíž velké většině občanů všech věkových kategorií a teké jejich demokraticky zvoleným zastupitelům a funkcionářům rady města.

Autorem pomníku se sochou rudoarmějce z roku 1947 je sochař Luděk Varvažovský. Pomník byl slavnostně odhalen 8. května 1949.

Historie nás učí, že město Tábor bylo osvobozeno vojsky Rudé armády dne 9.května 1945. Podrobnosti osvobození jsou uvedeny na těchto stránkách přesnou citací  textů z kroniky města Tábor.

Když se podíváme na stránkách Národního památkového ústavu do části Jihočeského kraje, na přehled nemovitých památek, část Monum Net, ze zápisu přehledu nemovitých památek města Tábor se dočteme, že památka-Pomník Rudé armády je zařazen od 3.května 1958, číslo rejstříku ÚKSP: 22785/3-4652 ve městě Tábor, část města Tábor, ale se specifikací místa-ulice,náměstí/umístění: NEBYL IDENTIFIKOVÁN. Identifikátor:133758.

Co to znamená? Pomník Rudé armády se údajně dle tohoto rejstříku nemovitých památek nachází na neidentifikovaném místě, neboli náměstí Tomáše Garyka Masaryka administrativně neexistuje. Přitom realita je jasná. Všichni obyvatelé města i návštěvníci dosvědčí existenci

pomníku

Rudé armády

na současném náměstí Tomáše Garyka Masaryka.

Pomník Rudé armády na náměstí tedy reálně stojí, ale v rejstříku nemovitých památek se nachází na neidentifikovaném místě města Tábor.

Z těchto důvodů jsme zahájili pátrání po osudech tohoto významného sochařského díla z rukou sochaře Luďka Varvažovského. S výsledky našeho pátrání a bádání budete postupně seznamováni.

Klub českého pohraničí, zaspaný spolek, klub Táborsko

 

kcp--taborsko---logo-l.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pomník Rudé armády v Táboře

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pomoc v identifikaci umístění a původu pomníku Rudé armády

badatel z Tábora na penzi,1. 10. 2015 18:26

Na serveru sumava.cz jsem objevil cenné údaje o táborském pomníku Rudé armády. Kategorie: kultura a památky Název sochy: Rudoarmějec
podkategorie: sochy
lokalita: táborsko
GPS: 49°24'46.360"N, 14°40'5.728"E
zobrazit na: google maps, mapy.cz

Pomník rudoarmějce z roku 1947 od Luďka Varvažovského (1923-1950) zdobí náměstí T.G. Masaryka s budovou střední zemědělské školy v Táboře. Slavnostně byl odhalen 8. května 1949. Rudoarmějec drží ve výšce před sebou malé dítě, které je zpola nahé. Socha rudoarmějce je vysoká cca 320 cm, přičemž vlastní postava měří 260 cm. Podstavec je kamenný sokl – komolý jehlan.
Tolik webové stránky sumava.cz, sloužící k informování návštěvníků naší krásné a stále české, Šumavy.

Re: Pomoc v identifikaci umístění a původu pomníku Rudé armády

Ing. Zdeněk Trippé, předseda KČP Táborsko,1. 10. 2015 18:42

V době satelitní navigace asi nebyl problém stanovit satelitní navigační koordináty umístění pomníku Rudé armády v Táboře. Sláva, pomník byl lokalizován dokonce s pomocí GPS. Fotografie pomníku, společně s GPS navigací, zajisté umožní doplnit rejstřík táborských památek o identifikační údaje tolikrát "přeformátovaného" pomníku.