Jdi na obsah Jdi na menu
 


120 let od narození armádního generála Ludvíka Svobody

3. 1. 2016

120 let od narození armádního generála Ludvíka Svobody

Společnost Ludvíka Svobody, z.s, Klub českého pohraničí, z.s., Kraj Vysočina, obec Hroznatín a Klub českých turistů Vysočina-odbočka Trnava, pořádaly 21.11.2015 setkání k uctění památky velitele 1. čs. armádního sboru v SSSR a prezidenta ČSSR armádního generála Ludvíka Svobody.

Uctění památky velkého československé vlastence, hrdiny ČSSR a SSSR, proběhlo v rodné obci Hroznatín, v jeho rodném domě čp. 14, kde se nachází Památník Ludvíka Svobody a u Pamětního kamene Ludvíka Svobody, který je umístěn poblíž rodného domu.

Slavnostní program byl neočekávaně zahájen přeletem roje dvou stíhacích bombardovacích letounů JAS-39/C Gripen z 21. základny TL Čáslav, Vzdušných sil AČR, nad rodnou obcí Hroznatín přesně v 11,00 hod. Armáda tímto přeletem vzala hold svému legendárnímu armádnímu veliteli, hrdinovi Ludvíku Svobodovi.

Programu se účastnilo odhadem do 700 návštěvníků z celé ČR, Ruska a Slovenska. V čele delegací byly významné osobnosti českého společenského a politického života. Z významných hostů velmi zajímavě vystoupil se svým projevem předseda Českého svazu bojovníků za svobodu pan plk. v.v. Ing. Jaroslav Vodička. S podnětným projevem kladoucím důraz na hrdost nad životem a činy armádního generála Ludvíka Svobody vystoupil předseda Národní rady Klubu českého pohraničí, z.s. , pan RSDr. Milan Richter, Csc. Ten na závěr projevu vyznamenal nejvyššími klubovými vyznamenáními dceru Ludvíka Svobody paní profesorku Ing. Zoe Klusákovou-Svobodovou, CSc., a pravnuka Ludvíka Svobody pana Miroslava Klusáka. S krásným projevem, který vzbudil velký ohlas veřejnosti, vystoupil vzácný host ze Slovenska, primátor města Svidník pan Ing. Ján Holodňák. Vyznal se ze svého obdivu k Ludvíku Svobodovi, řekl, že si jej všichni obyvatelé Svidníku a okolí nesmírně váží, že je čestným občanem města Svidníka a jsou po něm pojmenovány nemocnice, školy a náměstí.

   

Bohatý společenský program byl mimo jiné provázen prohlídkou rodného domu, Památníku Ludvíka Svobody a obecního úřadu v Hroznatíně. V Památníku bylo pro účastníky setkání připraveno bohaté občerstvení, které mnozí využili k přátelským debatám, k nákupu a podepisování různých publikací a také návštěvní knihy památníku.

Klub českého pohraničí Táborsko se této významné akce účastnil poprvé a se svým klubovým praporem. V čele delegace klubu českého pohraničí Táborsko byl předseda okresní rady a klubu pan Ing. Zdeněk Trippé a člen Jihočeské krajské rady a Národní rady KČP, místopředseda klubu pan RSDr. Václav Gaier, oba z Tábora. Praporečníkem byl pověřen jednatel klubu pan Jan Schmid ze Soběslavi.

Závěrem oficiální části programu radostného setkání bylo zazpívání oslavné písně Směr Praha.

 

clanek-hroznatin-2015.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář